Andzer Photography

because open eyes matters...

Zerma

10491204 1472787936293111 6063706644773404198 nΛίγα λόγια για μένα

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πάτρα, σε μια πολυμελή οικογένεια που επένδυσε στη γνώση, στην καλλιέργεια και στις αξίες της ζωής. Στα δεκαοχτώ, ήθελα να πετάξω με τα δικά μου φτερά και έφυγα για σπουδές νομικής στη Θεσσαλονίκη... Εκεί πρωτοαισθάνθηκα την ελευθερία στον αέρα και στα αυτιά μου. Η πόλη με μάγεψε, οσφρήστηκα τις μυρωδιές της, γεύτηκα την πολυπολιτισμικότητά της και ερωτεύτηκα αυτήν και όχι μόνο -όλα αυτά τα χρόνια γυρνάω πάντα εκεί με μια γλυκιά λαχτάρα!

Το κύμα της ζωής μου θα με φέρει στο “κλεινόν άστυ”...όπου δημιουργώ οικογένεια σε μια εποχή όπου η το άρωμα της μεταπολίτευσης προσφερόταν για δράση πολιτική και κοινούς αγώνες. Παθιάζομαι με την ιδέα ενός κόσμου δικαιότερου, ενός κόσμου με ίσες ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους και πασχίζω να κάνω πράξη τους στίχους του ποιητή “... αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν΄αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκαιο...”.

Εργάστηκα για παραπάνω από τρεις δεκαετίες σε ένα θερμοκήπιο δημιουργίας και ανταλλαγής ιδεών, στη διοικητική υποστήριξη ενός φορέα έρευνας της νέας ελληνικής ιστορίας και ακόμα, παρά την πρόσφατη αποχώρησή μου, δεν καταφέρνω να κόψω τον ομφάλιο λώρο. Η πορεία μου στο χώρο αυτό, δεν ήταν μια τυπική σχέση εργασίας. Ήταν σχέση πάθους και ενασχόλησης με τον θεσμό και το αντικείμενο της “έρευνας“. Συμμετείχα ενεργά στα συνδικαλιστικά δρώμενα του φορέα, στη διαμόρφωση θέσεων-ερευνητικού πλαισίου και για περισσότερο από μια δεκαετία στη διοίκησή του, σαν εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Η τέχνη, η επιστήμη και ο πολιτισμός ήταν πάντα μαγικά για μένα. Η μεγάλη μου αγάπη το βιβλίο, ο γραπτός πολιτισμός –παιδάκι κρυβόμουν κάτω από το τραπέζι για να βρίσκω ησυχία στην συντροφιά των βιβλίων μου. Γιατί το βιβλίο σε ταξιδεύει ... σε κόσμους μαγικούς ονειρικά πλασμένους! Σου φτιάχνει εικόνες, σε προτρέπει να ρίχνεις πίσω σου τα μικρά και τα ασήμαντα και να δίνεις βάρος στα μεγάλα και σημαντικά!

Ανακαλύπτοντας τη φωτογραφία

Η “φωτογραφία” ήταν για μένα μια οικογενειακή υπόθεση. Ήταν πάντα δίπλα μου, ήταν η καθημερινότητά μου, καθώς ο πατέρας μου ήταν φωτογράφος επαγγελματίας, καλλιτέχνης της φωτογραφίας και της ζωής. Η “τέχνη” της δημιουργίας εικόνων και αποτύπωσης των στιγμών μου ασκούσε πάντα μια έλξη, την έλξη όμως του θεατή, άντε και μιας αποσπασματικής ενασχόλησης, που την εξαργύρωνα μέσα από μια συναισθηματική προσέγγιση των ιδιαίτερων στιγμών των ανθρώπων γύρω μου. Παρακολουθούσα όμως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παθιασμένη ενασχόληση του αδελφού μου με την “καλλιτεχνική” φωτογραφία και αυτό για μένα ήταν και είναι ακόμα μεγάλη “σπουδή”. Ήμουν όμως, θα’ λεγα, καλός παρατηρητής και αυτό νομίζω ήταν χρήσιμο για την καλλιέργεια της «φωτογραφικής μου ματιάς».

Πριν από μερικά χρόνια, μπήκα στον πειρασμό να περπατήσω στα μονοπάτια της “δημιουργικής” φωτογραφίας, εκείνης που έχει να σου διηγηθεί μια ιστορία και να σου ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο. Απέκτησα την πρώτη μου ψηφιακή dslr και άρχισα έναν αγώνα δρόμου να καλύψω κενά σε γνώση, προσέγγιση και τεχνική. Ατέλειωτες ώρες λήψης, επεξεργασίας, μελέτης, παρακολούθηση του έργου μεγάλων φωτογράφων ... με ένα στόχο... κάθε μέρα και μια καλύτερη φωτογραφία, σε σύλληψη και τεχνική. Συμμετέχω σε φωτογραφικές ομάδες, σεμινάρια, διαδικτυακές φωτογραφικές σελίδες και όπου κι αν βρεθώ πια το μάτι μου βλέπει πάντα ένα “κάδρο” που μπορώ να αποτυπώσω με τον φακό μου.

Το ενδιαφέρον μου κινείται κυρίως στις φωτογραφίες που έχουν ανθρώπινο στοιχείο με μεγάλο ενδιαφέρον για τα πορτραίτα και ιδιαίτερη στην ασπρόμαυρη εικόνα. Επιχειρώ με μ' αυτό τον τρόπο να αποτυπώσω συναισθήματα... και τα δικά μου αλλά και των ανθρώπων γύρω μου, καθώς πιστεύω ότι η τέχνη είναι στρατευμένη στην υπηρεσία του ανθρώπου.

Αίφνης, αντιλαμβάνομαι ότι «η τέχνη του φωτός» λέει σε μένα πολύ περισσότερα πράγματα από ότι νόμιζα... Η ζωή μου πια είναι γεμάτη με φως και χρώματα, συντροφιά με τις δικές μου εικόνες αλλά και τις εικόνες και τη ματιά άλλων εραστών της καλλιτεχνικής φωτογραφίας!

Συμμετοχή σε φωτογραφικές δράσεις

2014, Ιανουάριος, ομαδική έκθεση της φωτογραφικής ομάδας “Αθηναϊκά και μη", Αίθουσα Τέχνης “Καπλανών 5”, Αθήνα

2015, Ιανουάριος, ομαδική έκθεση του Πολιτιστικού Συλλόγου “Δωμάτιο με Θέα”, Καλλιθέα

2015, Απρίλιος, ομαδική έκθεση της φωτογραφικής ομάδας “Αθηναϊκά και μη”, με θέμα “Τα πιο μεγάλα ψέμματα στα πιο αθώα βλέμματα”, Θέατρο Χυτήριο, Αθήνα

2015, Μάιος, ομαδική έκθεση της φωτογραφικής ομάδας “Αποτυπώματα μιας ζωής", BooArt Café-Bar, Αθήνα

2015, Ιούλιος, ομαδική έκθεση “Εργαστηρίου Φωτογραφίας του Δήμου Καλλιθέας”

2016, Μάιος, ομαδική έκθεση του φωτογραφικού περιοδικού "Φωτογραφικό Είδωλο" με θέμα "Jazz", Πολυχώρος Εικόνας "Κούνιο", Θεσσαλονίκη

2016, Ιούλιος, ομαδική έκθεση "Εργαστηρίου Φωτογραφίας του Δήμου Καλλιθέας" με θέμα "Τόπος"

2016, Δεκέμβριος 8-Ιανουάριος 10, ομαδική έκθεση της ομάδας "Φωτογραφικό Είδωλο" με θέμα "Λεπτομέρειες", Πολυχώρος Εικόνας "Κούνιο, Θεσσαλονίκη

2017, Μάρτιος 11-25, ομαδική έκθεση φωτογραφίας, με αφορμή τη μέρα της Γυναίκας, με θέμα "Γυναίκα" / Διοργάνωση: Pepper 99,6 και Greek Instagram Events, Public Συντάγματος

2017, Απρίλιος 22-30, ομαδική έκθεση της ομάδας "Φωτογραφικό Είδωλο", με θέμα "Λεπτομέρειες", Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη, Τρίκαλα

Συμμετοχή σε συλλογικές δράσεις

Μέλος της φωτογραφικής ομάδας του Δήμου Καλλιθέας

Editor της φωτογραφικής ιστοσελίδας “Andzer Photography

Μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου "Δωμάτιο με Θέα", Καλλιθέα

Επικοινωνία

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου ή να γνωρίσετε τη δουλειά μου:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

https://www.facebook.com/zerma.photography/

https://www.facebook.com/maria.zervatheodorou

Zerma Photografphy in Flickr

https://500px.com/zerma_photography

https://www.instagram.com/maria_zerva_theodorou/

 

* Φωτογραφία: Αγγελική Γεωργιάδου