Andzer Photography

because open eyes matters...

Dorothea Lange

Lange carΗ Dorothea Lange (26 Μαΐου 1895 - 11 Οκτωβρίου 1965) ήταν μια Αμερικανίδα φωτορεπόρτερ και φωτογράφος, περισσότερο γνωστή για την δουλειά της από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης στις ΗΠΑ. Η συνεισφορά της στην φωτογραφική τέχνη σαν μέσου αντικειμενικής καταγραφής των γεγονότων και των επιπτώσεών τους στην κοινωνία ήταν εξαιρετικά σημαντική. Η Lange με τις εικόνες της έδειξε στον κόσμο πως οι επιπτώσεις της Μεγάλης Ύφεσης οδήγησαν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες στην απόγνωση και την εξαθλίωση. Με τη δουλειά της επηρέασε σημαντικά την εξέλιξη του φωτορεπορτάζ και την ανάπτυξη της αντικειμενικής φωτογραφίας.

 

Δύο γεγονότα της παιδικής ηλικίας σημάδεψαν ανεξίτηλα τη ζωή της, και ενδεχομένως την φωτογραφική της πορεία. Στα 7 της αρρωσταίνει από πολιομυελίτιδα, η οποία την αφήνει με ένα αδύνατο δεξί πόδι και ένα μόνιμο ελαφρύ κινητικό πρόβλημα. Στην ηλικία των 12 ο πατέρας της εγκαταλείπει την οικογένεια. Για το ιδιαίτερο βάδισμά που είχε, λόγω της ελαφράς αναπηρίας της, είχε πει: "Ποτέ δεν το ξεπέρασα, ξέρω όμως καλά τη δύναμή του".

Σπούδασε φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Αρχικά δούλεψε σαν βοηθός σε διάφορα στούντιο της Νέας Υόρκης και το 1918 μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου άνοιξε το στούντιο της. Παντρεύτηκε το ζωγράφο Maynard Dixon με τον οποίο απέκτησε δύο γιους.

Η έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης την κάνει να γυρίσει το φακό της απ το στούντιο στο δρόμο. Η δουλειά της πάνω σε άστεγους και άνεργους τραβάει την προσοχή των ντόπιων φωτογράφων και σύντομα προσλαμβάνεται στην Federal Resettlement Administration.

Το 1935 χωρίζει με τον Dixon και παντρεύεται τον καθηγητή οικονομικών του Πανεπιστήμιου Berkley της Καλιφόρνια Paul Schuster Taylor. Η σχέση της με τον Taylor την βοηθάει να δουλέψει περισσότερο πάνω σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Μαζί καταγράφουν την αγροτική φτώχεια και εξαθλίωση σαν συνέπεια της Μεγάλης Ύφεσης, και εξερευνούν το θέμα των μεταναστών - εργατών γης. Ο Taylor από την πλευρά του καταγράφει τα οικονομικά δεδομένα και η Lange συγκεντρώνει φωτογραφικό υλικό. Με τις φωτογραφίες της που διανέμονται σε όλη τη χώρα, αναδεικνύει στην αμερικάνικη κοινωνία το θέμα της αγροτικής εκμετάλλευσης, και για αρκετά χρόνια οι φωτογραφίες της γίνονται εικόνες - σύμβολα μιας εποχής.

Lange-MigrantMother02Η πιο γνωστή φωτογραφία της είναι η καθηλωτική "Μετανάστρια Μητέρα", ένα πορτρέτο της Florence Owens Thompson. Στη φωτογραφία έχει επέμβει με retouche στο αριστερό χέρι της, κάτι που σήμερα θα θεωρούνταν από ορισμένους κύκλους απαράδεκτο για φωτορεπορτάζ :)   

Το Φεβρουάριο 1960 σε μια συνέντευξη για το Popular Photography είπε περίπου τα εξής γύρω από την φωτογραφική αυτή εμπειρία:

"Είδα και πλησίασα την πεινασμένη μητέρα, σαν να με τραβούσε ένας μαγνήτης. Δεν θυμάμαι πως της δικαιολόγησα την παρουσία μου κοντά της και την κάμερά μου, αλλά θυμάμαι καλά ότι δεν με ρώτησε τίποτα. Έκανα πέντε λήψεις, πιο κοντά και όλο πιο κοντά, από την ίδια κατεύθυνση. Δεν τη ρώτησα ούτε το όνομα της, ούτε την ιστορία της. Μου είπε μόνο την ηλικία της, ήταν 32. Είπε ότι ζούσαν τρώγοντας παγωμένα λαχανικά από τα γύρω χωράφια, και πουλιά που σκότωναν τα παιδιά. Μόλις είχε πουλήσει τα λάστιχα του αυτοκινήτου της για να αγοράσει τρόφιμα. Καθόταν εκεί, κάτω από την τέντα, με τα παιδιά της γύρω γύρω, και φαινόταν να ξέρει ότι ίσως οι φωτογραφίες μου να τη βοηθούσαν, έτσι με βοήθησε κι αυτή. Υπήρχε κάποια ισότητα σ αυτή τη σχέση."  

Μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών της, η κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει βοήθεια στην περιοχή για να περιορίσει την ασιτία. Ο γιος της Thompson διαφώνησε με κάποια σημεία της ιστορίας της Lange, κατηγορώντας την για παραποίηση. Όμως είναι γεγονός ότι ο αντίκτυπος της εικόνας αυτής στην αμερικανική κοινωνία ήταν έντονος και βασίστηκε στο ότι έδειχνε ξεκάθαρα τη δύναμη και την άμεση ανάγκη των μεταναστών.dorothea lange21

Το 1941 πήρε το βραβείο φωτογραφίας από την Guggenheim Fellowship, το οποίο όμως σύντομα έδωσε πίσω, αμέσως μετά το Pearl Harbor, όταν η αμερικάνικη κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τους Ιαπωνο-αμερικάνους. Φωτογράφισε με το φακό της το γεγονός, με αποκορύφωμα τις φωτογραφίες παιδιών ιαπωνο-αμερικάνων που αποδίδουν τιμή στην σημαία αμέσως πριν τα οδηγήσουν στα στρατόπεδα. Για πολλούς αυτές οι εικόνες είναι ντοκουμέντα - καταδίκες της αποτρόπαιας πολιτικής, να κρατούνται άνθρωποι χωρίς να τους απαγγέλλονται συγκεκριμένες κατηγορίες για κάποιο έγκλημα...

dorothea lange10  Η Dorothea Lange με τη δουλειά της και τη στάση της σαν σκεπτόμενο άτομο με άποψη, κοινωνική ευαισθησία, εσωτερική δύναμη και τόλμη, έδειξε ότι ένας φωτογράφος μπορεί με τη δουλειά του να επηρεάσει την εξέλιξη των κοινωνικών προβλημάτων. Θα ήθελα να την είχα γνωρίσει από κοντά.